Kevin Triguero

Kevin Triguero

Kevin Triguero

Kevin Triguero

4 ryggövningar som garanterar bra resultat

Kevin Triguero  |  Publicerad 2018-03-19 10:21  |  Lästid: 2 minuter

När vi killar börjar styrketräna så är det oftast armar, bröst och framsida axlar som får mest uppmärksamhet. Det är muskelgrupperna som vi ser i spegeln och som därför känns extra kul att lägga mer tid på. Ryggen däremot tar oftast lite längre tid att komma igång med. Dels för att vi har svårare allt relatera till det vi inte ser men också för att ryggmuskulaturen till skillnad från mindre muskelgrupper är svårare att få kontakt med och kräver mer träningsvana. Ryggträningen kräver helt enkel lite mer arbete, men en stark rygg och vältränad rygg behöver vi alla.

Här följer ett par ryggövningar du kan börja med:

Skivstångsrodd - En bra basövning som tränar en stor del av din ryggs muskler samtidigt. När du fått in tekniken kommer du känna att du rätt enkelt kommer kunna öka vikterna. Skivstångsrodd är perfekt att bygga tjocklek på ryggen.

Latsdrag - Också en bra basövning och med olika grepp kan du variera hur det träffar olika delar av din rygg. Jag brukar variera neutrala, breda, smal omvänt grepp och även vinkeln på hur jag sitter i förhållande till stången. Lastdragen isolerar framförallt den breda ryggmuskeln m.Latissimus dorsi.

Chins - Oslagbar ryggövning och kräver styrka i grepp och drag. Det är aldrig för tidigt eller för sent att komma igång med chins. Ta hjälp av gummiband om du just har kommit igång med övningen. Om du däremot tränat länge och vill ta dina chins till nästa nivå så är viktade eller håll/negativa chins ett bra alternativ.

Hantelrodd - En jättebra övning som ger lite mer utrymme för att få squeeze i muskeln och möjligheten att arbeta med en sida i taget. Liksom skivstångsrodd är det framförallt djupet/tjockleken i ryggen som den framhäver. Du kan arbeta ståendes, liggandes eller med stöd på bänk för att köra enarmsrodd.

Det finns massvis av bra ryggövningar men dessa kan du alltid vända dig till för att få bra resultat.  

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:24