Kevin Triguero

Kevin Triguero

Kevin Triguero

Kevin Triguero

Fokusera på din axelträning – LÄS HUR?

Kevin Triguero  |  Publicerad 2018-03-12 21:26  |  Lästid: 2 minuter

Alla har en favoritdag på gymmet. Det är dagen man längtar efter mest varje vecka, den dagen då man ska få träna sin favorit muskelgrupp. För min del är det numera axlarna. Det har självklart varierat genom åren och numera blir jag nästan ledsen efter att jag tränat färdigt mitt axelpass och vet att det måste dröja några dagar tills jag får träna dem igen. Så är det med styrketräning och man lär sig att ha tålamod.

Axlarna är otroligt viktiga för en vältränad fysik. Tyvärr är det många som förbiser axelträningen eller enbart lägger vikt vid att träna den främre delen vid axeln. Många har förmodligen inte reflekterat över att axelns består av tre delar, den främre delen m.deltiodeus par anterior, den bakre delen m.pars dorsalis och sidans m.pars medialis.

Allra vanligaste är att den främre delen blir starkare i förhållande till den bakre, varvid axeln roterar framåt och inåt vilket försämrar hållningen. Se därför gärna till att ha ett träningsupplägg som täcker alla tre delar. Ett annat bra att "tänka på" i samband med axelpasset är att träna musklerna mellan skulderbladen för att stärka och få förbättrad hållning.

TRE BRA ÖVNINGAR FÖR DINA AXLAR

Stående militärpress med stång - Det är lätt att bli övermodig i den här övningen och lägga på alldeles för mycket vikt. Mitt tips är att du utmanar dig själv genom att hålla ett negativt tempo av 4-6 sekunder. För övrigt en bra basövningarna till helkroppsträning.

Hantellyft åt sidan - Tänk på att ha handryggen uppåt, lätt böjda armbågar, sänkta skuldror och pendla mellan 10-15 grader till 80-90 grader.

Omvända hantelflyes - Riktigt bra övning för bakre axelpartiet. Kan utföras med hantlar, kabeln maskin eller maskin utformad specifik för baksida axlar. Släpp skuldrorna och försök jobba i stort ömfång bakåt. Liggande, sittande eller stående.

Lägg på minnet nu på att träning handlar om resan till målet och det tar tid att forma kroppen som man önskar. Varje muskelgrupp bidrar till helheten så glöm inte axelträningen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:24