Kevin Triguero

Kevin Triguero

Kevin Triguero

Kevin Triguero

MAT är LIV men vet du HUR?

Kevin Triguero  |  Publicerad 2018-03-20 09:20  |  Lästid: 2 minuter

Numera vet alla att kosten är avgörande för våran hälsa och för resultatet vi lyckas med på gymmet. En välbalanserad kost är avgörande för vi mår under dagen, vilken grund vi lägger för kommande dag och utgör även basen för det som sker under träning.

Det är en läxa jag har själv fått lära under alla mina år som elitsatsande idrottare. Jag tränade extremt hårt varje dag men hade på den tiden extremt lite koll på min kost. Jag litade blint på den kompetens som fanns omkring mig. Jag åt mycket av allt det jag tyckte var gott, skippade gärna grönsaker och hade urdålig koll på fördelningen mellan olika makronutrienter. Det resulterade i sämre energi under träning, konstant håll och försämrad förmåga att fokusera på min träning. Och just nu nämner jag bara träningstillfället för att inte tala om uppladdning, återhämtning, tajming, etc. Oavsett om träning är en hobby eller en seriös satsnings så kommer man inte undan med det faktum att kosten är avgörande för hur man mår och presterar.

Vad är näring och energi?

Näring är det vi behöver för att vi ska fungera optimalt. Hur vi prioriterar detta är olika för varje imidivid men gemensamt för oss alla är ämnena fett, kolhydrater, proteiner, mineraler och vitaminer.

Kalorier är den energi vi använder under dagen. Jag varierar mängden energi mellan olika perioder men det är väldigt sällan jag överstiger mitt uppskattade energibehov i mer än en dag. Varken för mitt välmående eller träning känner jag att jag måste överstiga mitt uppskattade energibehov. Jag har under alla mina år lyckats bygga muskelmassa och bibehålla en vältränad fysik utan att överstiga det jag anser min kropp behöver. En näringstät kost gynnar min kropp och livsstil, det låter min kropp och sinne att återhämta sig snabbare och få ny energi som gynnar mitt välmående.

Vitaminer och mineraler är avgörande för att välmåendet ska hållas intakt. En välmående kropp och sinne är dessutom avgörande för ens träningsinsats och återhämtning.

Allt hänger samman på ett vackert sätt. Kroppen i kombination med kost och träning har alltid fascinerat mig för det känns ärligt. Sköter man sin del så sköter kroppen sin. Det gäller att hela tiden göra medvetna val vilka din kroppen kommer tacka dig för.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:24