Kevin Triguero

Kevin Triguero

Kevin Triguero

Kevin Triguero

Vet du hur många repetitioner du ska förhålla dig till på gymmet?

Kevin Triguero  |  Publicerad 2017-09-05 23:33  |  Lästid: 2 minuter

En ytterst intressant fråga att reda ut när det gäller styrketräning är att veta hur många repetitioner man bör förhålla sig till för att få ut maximal styrka eller muskelutveckling av sin träning.

Det är nog en utav dem mest vanliga frågeställningar man stöter på från människor när de börjar med styrketräning. Är få repitioner med tyngre vikter bättre än många repitioner med lättare vikter? Vad är få repetitioner och vad är många? Vad är mycket kontra lite vikt? Det här frågetecken som man behöver reda ut innan man sätter en plan i verk som ska få en att uppnå ens mål.

Det är egentligen bara det mål man satt upp som avgör vilket tillvägagångssätt man förhåller sig till. Studier som gjorts på atleter, motionärer visar att det finns två parametrar att förhålla sig till. Den första är styrkeutveckling och den senare är muskelutveckling. Om intresset och målsättningen är primärt fokusera på styrka så bör man förhålla sig på ett arbetsspann mellan 30-50 sekunder och om ditt mål är att maximera din muskelutveckling så bör du förhålla dig till ett arbetsspann mellan 50-70 sekunder.

Om vi nu återgår till frågan om hur många repetitioner som är mest lämpliga för att uppnå det önskade resultatet så är det framförallt en fråga om vilka mål du satt upp och dels en fråga om hur du disponerar dina repitioner inom det angivna tidsintervallet. Med andra ord, om du vill fokusera på styrkeutveckling så håll dig på x antal repetitioner som uppfyller 30-50 sekunders arbete eller om det framförallt är maximal muskelutveckling du vill uppnå så sikta på några fler repetitioner eller disponera dessa så att du arbetar mellan 50-70 sekunder per set.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar